Cormac McCarthy amerikai író 85 éves

Július 20-án lesz nyolcvanöt éves Cormac McCarthy Pulitzer-díjas amerikai író, a kortárs amerikai irodalom kiemelkedő alakja, a Nem vénnek való vidék és Az út című regények szerzője.

MTI/Filmarchívum |

A Művészetek Völgyében is peregnek magyar filmek

A hétvégén kezdődik a Művészetek Völgye, a sokszínű programot immár két helyszínen magyar filmek, klasszikusok, ritkaságok és közönségkedvencek is gazdagítják.

Magyar Nemzeti Filmalap |

Előkerült Stanley Kubrick elveszett forgatókönyve

Hatvan év után került elő Stanley Kubrick egy elveszett forgatókönyve: a Burning Secret címet viselő szkript, amelynek a rendező társ-forgatókönyvírója volt, szinte forgatásra kész számolt be róla a The Guardian vasárnap.

MTI/Filmarchívum |

Ingmar Bergman 100

Száz éve, 1918. július 14-én született Ingmar Bergman Oscar-díjas svéd filmrendező, író, forgatókönyvíró.

MTI/Filmarchívum |

30 éve hunyt el Gobbi Hilda

Harminc éve, 1988. július 13-án hunyt el Gobbi Hilda Kossuth-díjas színésznő, kiváló művész, akit pályatársa, Darvas Iván egy nagy korszak utolsó nagy oszlopának nevezett.

MTI/Filmarchívum |

Im memoriam Claude Lanzmann

2018. július 5-én, 92 éves korában elhunyt Claude Lanzmann francia filmrendező és újságíró. Nevét az egész világon Shoah című dokumentumfilmje tette ismertté, amely a holokauszttal foglalkozó filmek alapművének számít a filmtörténet, a történelem, a politika és a filmművészet határmezsgyéjén.

Surányi Vera |

Kaszkadőr nélkül 80

Koncz Gábor július 8-án lett nyolcvanéves. A kiváló testi adottságokkal rendelkező, mindig kaszkadőr nélkül dolgozó színészt csibészes, vagány, vagy éppen romantikus filmes szerepeiben egy ország szerette meg.

MTI/Filmarchívum |

Tűz pusztított a római Cinecittá filmgyárban

Tűz ütött ki szombatra virradóra híres római Cinecittá filmgyárban, ahol számos, az antik Rómát bemutató díszlet égett le.

MTI/Filmarchívum |

Lengyelországban mutatják be Sára Sándor 80 huszár című filmjét

Az 1848/49-es magyar szabadságharc 170. évfordulójához kapcsolódva hétfőn Lengyelország, Tarnówban díszvetítésen mutatják be Sára Sándor, a nemzet művésze 40 évvel ezelőtt készült és nemrég digitálisan felújított emblematikus filmjét, a 80 huszárt.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Robby Müller, a fény mestere

Hosszú betegség után 78 évesen elhunyt a fény mestereként emlegetett Robby Müller holland operatőr, aki számos Wim Wenders- és Jim Jarmusch-filmen dolgozott.

MTI/Filmarchívum |

A női Dustin Hoffman. Kathy Bates 70

Június 28-án lesz hetvenéves Kathy Bates amerikai színésznő, aki a Tortúra című film pszichopata ápolónőjeként érdemelte ki az Oscar-díjat.

MTI/Filmarchívum |

Peter Lorre, a weimari korszak arca

Peter Lorre magyar származású amerikai színész és rendező születésnapja alkalmából két könyvet ajánlunk róla, amely a Filmarchívum könyvtárában megtalálható.

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN