2018: Bergman-év világszerte

2017.12.30.

2018 fantasztikus évnek ígérkezik a Bergman-rajongók számára. A svéd rendező 1918. július 14-én szültett Uppsalában, és bár az emlékéve igazából már 2017 őszén elkezdődött, de a java még hátra van. Induljon tehát a #Bergman100.

Az emlékév koordinálásával a svéd kormány az Ingmar Bergman Alapítványt bízta meg, amelyet még maga a rendező hozott létre 2002-ben azzal a céllal, hogy személyes archívumát így tudja biztos kezekben. Ez talán a legnagyobb magánkézben levő filmes archívum, amely 2007-ben felkerült az UNESCO Világörökség listájára is. Bergman születésének 100. évfordulójára az alapítvány olyan több országban zajló programsorozatot állított össze, amelyben a retrospektív filmvetítseken túl előadások, kiállítások és konferenciák is szerepelnek. 

Bibi Andersson, Ingmar Bergman és Liv Ullmann a Persona sajtótájékoztatóján, 1965-ben (forrás: www.ingmarbergman.se)

Az eseménysorozat 2017. szeptember 18-án indult Londonban. A nyitóesemény díszvendége Liv Ullmann volt, aki a rendezőhöz kapcsolódó munkáiról és emlékeiről is mesélt. A jubileumi emlékév további programjai Bergmant nem csak filmrendezői oldaláról mutatják be, hanem színházrendezői és írói oldalát is közelebbről megismerhetjük, miközben magánemberként is közelebb kerülhetünk hozzá. Számos mozi és filmfesztivál rendez Bergman vetítéssorozatot, és több nemzetközi film és dokumentumfilm is készül az életéről (többek közt német, finn és svéd alkotások). Hagai Levi rendezésében elkészül az első Bergman-remake is, A jelenetek egy házasságból alapján. Könyv formában jelenik meg a svéd rendező munkanaplója, valamint több be nem fejezett forgatókönyve, emelett további monográfiák kiadását is tervezik. Számos színházi előadás is foglalkozik majd a svéd alkotó életművével és életével. 

Bergman (forrás: http://www.ingmarbergman.se/Fotó: Bengt Wanselius )

Az emlékév teljes programja az alapítvány honlapján olvasható.